sunnuntai 3. huhtikuuta 2016

TILKKULADULLA LAHDESSA



Valtakunnalliset tilkkupäivät ovat Tilkkuyhdistys Finn Quilt ry:n jäsentapahtuma, joka järjestetään vuosittain maaliskuussa eri puolilla Suomea. Tilkkulatu kokosi tänä vuonna yli 400 tilkkuilijaa Lahden Sibeliustalolle. Tilkkulatu-tapahtuman järjestivät 19.-20.3. Tilkkuyhdistys yhdessä Heinolan, Hollolan ja Lahden tilkkukiltojen kanssa.
Wellamo-opiston opiskelijan, Elizabeth Heap-Talvelan, Vesijärvi tilkkutöi-näyttelyyn liittyvä moderni Heijastus-teos valittiin tilkkupäivien julisteeseen.
Etelä-Suomen Sanomien toimittaja kävi haastattelemassa talkoolaisia, juttu lehdessä 18.3.2016.
Tilkkupäiville oli kutsuttu vieraaksi unkarilaisia ’tilkkusisaria’, joista kolme on kotoisin Lahden ystävyyskaupungista Pécsistä ja yksi Budapestistä. He opastivat mm. nonstop-pajoissa ja toivat mukanaan 15 tilkkutyön näyttelyn nimeltään Terveisiä Lahden ystävyyskaupungista Pécsistä. Se oli vastavuoroisuusnäyttely, sillä lahtelaisten Vesijärvi tilkkutöinä -näyttely oli elokuussa 2015 Pécsissä, ja esillä myös tilkkupäivillä Sibeliustalossa. Nähtävillä oli lisäksi runsaasti päijät-hämäläisiä tilkkutöitä patalapuista parisängynpeittoihin sekä Tilkkuyhdistyksen Ihana valo -jäsenkilpailuun osallistuneet työt. Lisäväriä toivat Euroopassa kiertänyt Vuodenajat Puutarhassa -teemanäyttely, jossa 
EQA-järjestön (European Quilters Association) maiden pieniä tilkkutöitä ryhminä.  
Sibeliustalon Metsähalli täynnä päijät-hämäläisiä tilkkutöitä. KUVA Anne Malinen.
Sibeliustalon II krs parvelta Metsähalliin talo somistettu tilkkutöin. KUVA Anne Malinen.
Sibeliustalo Tilkkulatu-viikonloppuna täynnä tilkkutöitä. KUVA Tuija Vähävuori.
Seasonal Garden / Vuodenajat puutarhassa -näyttelyä Puusepän Salissa. KUVA Tuija Vähävuori.  
Terveisiä Pécsistä -näyttelyn tilkkutöitä sermeissä. KUVA Tuija Vähävuori.  
Tekstiilitaitelija Helena Vaarin kirjontateos 'Autumn leaves'. KUVA Helena Vaari.
Tekstiilitaiteilija Helena Vaarin upea Elämän lanka -kirjontanäyttely liittyi luentoon, jossa hän kertoi, miten elämänlangat ovat kirjaimellisesti taidekäsityöläisen omissa käsissä. Tilkkupäivien muita luennoitsijoita ja aiheita olivat tohtori-koulutettava Anna Kouhia 'Käsityöt harrastuksena’, tutkija Riitta Niskanen ’Onnellisten tähtien alla’ -  Lahden varhaiset vaiheet kauppalana ja kaupunkina ja tekstiilityönopettaja Tuija Vähävuori 'Nojatuolimatkalla Euroopassa’ sekä tilkkuilija Ibolya Hunka 'Perinteinen unkarilainen sinipainanta'. Tilkkupäivien ohjelmassa lisäksi vuosikokous ja Tilkkujuhla, useita nonstop-pajoja ja pussukkakurssi. Kauppiaiden myyntitilassa oli mahdollisuus tutustua tuotteisiin ja tarvikkeisiin sekä tehdä ostoksia.
Unkarilaisen Ibolya Hunkan luennolta sunnuntain yleisöpäivänä. 
KUVA Tuija Vähävuori.
Wellamo-opistosta osallistui päivien järjestelyihin talkoolaisia ja ohjelmanumeroiden esittäjiä, niin opiskelijoita kuin opettajia. Musiikinopettaja Jan Dobrowolski oli tervetulo- ja avajaismusiikin musikanttina ja Dimitar Popov esiintyi kitaran kera Tilkkujuhlassa. Pikkupelimannit Elina Noran johdolla hurmasivat soitollaan sunnuntaina Sibeliustalon pääsalin esittelyn yhteydessä. Tilkkutyö- ja huovutuskurssilaisten vaatenäytös avajaisissa sai myös ansaittua huomiota. Tekstiilityön opettaja Päivikki Tapiola toimi nonstop-pajan ohjaajana ja aktiivisena talkoolaisina koko tapahtuma ajan. Tarja Härkönen ja Tuija Vähävuori olivat Tilkkuladun vetovastuussa neljän muun tilkkuilijan kanssa. Kun on ollut mukana prosessissa suunnittelusta lähtien maaliin asti, ymmärtää, miten paljon muistettavaa ja monia muuttujia ison tapahtuman järjestäminen pitää sisällään - kirjaimellisesti pienistä tilkuista koostuu valtava tilkkutäkki.

Wellamo-opiston opiskelijoiden ja lastenlasten vaatenäytös tilkkupäivien avajaisissa. 
KUVA Tuija Vähävuori.
Pikkupelimannit esiintyivät opettajansa Elina Noran johdolla pääsalin esittelyn aikana. 
KUVA Tuija Vähävuori.
Sunnuntain yleisöpäivä osoittautui menestyksesi, sillä päiväkävijöitä vieraili yli odotusten. Ehkäpä ’tilkkukuume’ leviää Lahden seudulla ja kenties laajemminkin! Ensi vuoden tilkkupäivät jatkuvat talvisissa merkeissä, sillä Lumitilkut järjestetään Kemissä.
Sibeliustalon ravintolan loihtima kakku talkooväen päätöskahvituksessa. Maukas ja värikäs!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti